Reportaj de știri global

Ziua Internațională a Romilor marcată la București

Ambasadorul britanic Martin Harris s-a alăturat unei delegații diplomatice și a vizitat o comunitate de romi din comuna Frumușani. Află mai multe despre proiect!

Acesta a fost publicat sub 2010 to 2015 Conservative and Liberal Democrat coalition government
British Ambassador Martin Harris meets Roma children in Frumusani, Romania

British Ambassador Martin Harris meets Roma children in Frumusani, Romania

Reprezentanți ai ambasadelor Austriei, Finlandei, Franței, Italiei, Olandei, Norvegiei, Spaniei, Elveției, Marii Britanii și Reprezentanța Comisiei Europene la București, împreună cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună, Fondul de Educație pentru Romi şi Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială au vizitat pe data de 8 aprilie 2013 comuna Frumușani din judeţul Călărași, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. Scopul vizitei a fost acela de a afla mai multe despre situația actuală a minorității rome din această regiune.

Situată la 20 km de Bucureşti, comuna Frumuşani este alcătuită din șase sate. Potrivit statisticilor oficiale, comuna are 5.420 de locuitori, din care 1.120 sunt de etnie romă.

Delegația s-a întâlnit cu primarul comunei Frumusani, domnul Paul Duţu, deputatul de Călăraşi domnul Aurel Niculae, consilierul local și liderul Romilor din Frumuşani, domnul Cristian Buceanu, şi reprezentanți ai comunității rome. Participanții au discutat pe larg despre provocările cu care se confruntă autoritățile locale în abordarea problemei incluziunii sociale şi economice a comunității de romi.

Unul dintre cele mai importante elemente ale incluziunii sociale îl reprezintă accesul la educaţie. Delegația a vizitat școala locală a cărei program tip “after school� a fost eficient în menținerea ratei participării școlare și a realizărilor elevilor. S-au analizat de asemenea metode de finalizare a actelor de proprietate pentru peste 250 de case, în mare parte din cadrul comunităţii rome. În al treilea rând, există peste 150 de case care trebuie conectate la rețeaua publică de electricitate. Membrii corpului diplomatic au încercat să identifice împreună cu autoritățile locale, profesori și membri ai comunității, posibile soluții la aceste probleme.

DelegaÈ›ia È™i-a propus să se întoarcă È™i în 2014, pe 8 aprilie, pentru a vedea modul în care a evoluat situaÈ›ia din cadrul comunitătii. Prin acest proiect, reprezentanÈ›ele diplomatice îşi reiterează angajamentul de a sprijini autoritățile centrale È™i locale partenere din ¸é´Ç³¾Ã¢²Ô¾±²¹ în abordarea problemei incluziunii sociale a minorităților.

Delegația a fost formată din:

  • H.E. Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la BucureÈ™ti
  • H.E. Ulla Väistö, Ambasadorul Finlandei la BucureÈ™ti
  • H.E. Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la BucureÈ™ti
  • H.E. Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la BucureÈ™ti
  • H.E. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei la BucureÈ™ti
  • H.E. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul ElveÈ›iei la BucureÈ™ti
  • Mr. Jürgen Heissel, Charge d’Affaires, Ambasada Austriei la BucureÈ™ti
  • Mr. Alberto Dal Degan, Șef Adjunct de Misiune, Ambasada Italiei la BucureÈ™ti
  • Mrs. Angela Loi, AtaÈ™at Cultural, Ambasada Italiei la BucureÈ™ti
  • Mr. Luis Tejero, Șef Adjunct de Misiune, Ambasada Spaniei la BucureÈ™ti
  • Mr. Samuel Richard, Consilier pentru Afaceri Europene, Ambasada FranÈ›ei la BucureÈ™ti
  • Mrs. Dorina-Maria Nastase, Head of the Political Section, ReprezentanÈ›a Comisiei Europene în ¸é´Ç³¾Ã¢²Ô¾±²¹
  • Mrs. Monica Loloiu, Assistant to the Political Rapporteur, ReprezentanÈ›a Comisiei Europene în ¸é´Ç³¾Ã¢²Ô¾±²¹

Updates to this page

Publicat pe 12 aprilie 2013